martes, 26 de octubre de 2010

Edificios Híbridos I

LYNKED HYBRID _ STEVEN HOLL, Beijing, China
 
The 220,000 square meter pedestrian-oriented Linked Hybrid complex, sited adjacent to the site of old city wall of Beijing, aims to counter the current privatized urban developments in China by creating a new twenty-first century porous urban space, inviting and open to the public from every side. Filmic urban public space; around, over and through multifaceted spatial layers, as well as the many passages through the project, make the Linked Hybrid an "open city within a city". The project promotes interactive relations and encourages encounters in the public spaces that vary from commercial, residential, and educational to recreational. The entire complex is a three-dimensional urban space in which buildings on the ground, under the ground and over the ground are fused together.

The ground level offers a number of open passages for all people (residents and visitors) to walk through. These passages ensure a micro-urbanisms of small scale. Shops activate the urban space surrounding the large reflecting pond. On the intermediate level of the lower buildings, public roofs gardens offer tranquil green spaces, and at the top of the eight residential towers private roof gardens are connected to the penthouses. All public functions on the ground level, - including a restaurant, hotel, Montessori school, kindergarten, and cinema - have connections with the green spaces surrounding and penetrating the project. The elevator displaces like a "jump cut" to another series of passages on a higher levels. From the 12th to the 18th floor a multi-functional series of skybridges with a swimming pool, a fitness room, a café, a gallery, auditorium and a mini salon connects the eight residential towers and the hotel tower, and offers spectacular views over the unfolding city. Programmatically this loop aspires to be semi-lattice-like rather than simplistically linear. We hope the public sky-loop and the base-loop will constantly generate random relationships. They will function as social condensers resulting in a special experience of city life to both residents and visitors.

Geo-thermal wells (655 at 100 meters deep) provide Linked Hybrid with cooling in summer and heating in winter, and make it one of the largest green residential projects in the world.
 






 HORIZONTAL SKYSCRAPER - VANKE CENTER, Shenzhen, China

Hovering over a tropical garden, this 'horizontal skyscraper' - as long as the Empire State Building is tall - unites into one vision the headquarters for Vanke Co. ltd, office spaces, apartments, and a hotel. A conference center, spa and parking are located under the large green, public landscape.

The building appears as if it were once floating on a higher sea that has now subsided; leaving the structure propped up high on eight legs. The decision to float one large structure right under the 35-meter height limit, instead of several smaller structures each catering to a specific program, was inspired by the hope to create views over the lower developments of surrounding sites to the South China Sea, and to generate the largest possible green space open to the public on the ground level.

The underside of the floating structure becomes its main elevation from which sunken glass cubes, the so-called Shenzhen windows, offer 360-degree views over the lush tropical landscape below. Covering the entire length of the building a public path has been proposed to connect through the hotel, and the apartment zones up to the office wings.

The floating horizontal building allows sea and land breezes to pass through the public gardens. The landscape, inspired by Roberto Burle Marx' gardens in Brazil contains restaurants and cafes in vegetated mounds bracketed with pools and walkways. At night a walk through this landscape of flowering tropical plants will mix the smell of jasmine with the colorful glow of the undersides of the structure floating above.

As a tropical, sustainable 21st century vision the building and the landscape integrate several new sustainable aspects. The Vanke Center is a tsunami-proof 21st century hovering architecture that creates a porous micro-climate of freed landscape and is one of the first LEED platinum rated buildings in Southern China.







CENTRO COMERCIAL FRASIER, Australia

A unos minutos de la Estación Central se encontrará esta propuesta de nada menos que 250.000 metros cuadrados equivalentes toda una manzana en la cual se pretende revitalizar un antiguo barrio de la ciudad a través de este Masterplan de uso mixto donde se incluyen viviendas, oficinas y comercio principalmente. Esta renovación urbana consiste en una serie de edificios diseñados por el mismo Foster, el reciente Pritzker Jean Nouvel, junto a algunas oficinas australianas como Johnson Pilton Walker, Tzannes Associates, Tonkin Zulaikha Greer y Turf design. El Masterplan a pesar de considerar la construcción de nueva infraestructura considera la renovación de 32 construcciones preexistentes de valor patrimonial entre las que destaca la antigua cervecería Kent con su industrial chimenea.
Sin duda uno de los fuertes de este Master es el factor ambiental, pues según los objetivos propuestos esta manzana debería transformarse en la cuadra más sustentable de toda Australia, para lo cual se apuesta principalmente al Trigen y a transformarse en un edificio de impacto positivo (genera más energía de la que consume), lo cual significa que tendría excedentes energéticos los cuales podría vender, o mejor regalar a la red energética de la ciudad.

El Block 1+4 de Foster&Partners (arriba) toma una de las esquinas de la cuadra y se levanta con 14 pisos de altura. Tiene un aspecto bastante cálido mucho más parecido al de un edificio de viviendas en el trabajo de las proporciones volumétricas, el uso de la madera y el diseño de sus balcones. Este edificio deja una franja de uso comercial en sus primeros 4 pisos, resolviendo la integración con las cuadras aledañas y un pub incorporado (foto de abajo). Además este edificio incorpora tecnologías para la eficiencia energética contando con tubos solares deslizables en las fachadas de las oficinas y una gran estructura de paneles solares en el techo que entregan diversidad de espacios y que sirven como captadores para la demanda energética requerida. Cabe mencionar que uno de los grandes desafíos de este edificio pasa por las fuertes restricciones en forma y altura al que esta sometido, ya que estas variables inciden directamente sobre el porcentaje de asoleamiento que recibe el parque y los edificios aledaños.

Mientras tanto, la torre de vivienda de Nouvel (abajo) destaca como la de mayor altura en la manzana y la de aspecto más verde, pues cuenta con jardineras verticales que cubren todas sus fachadas junto a un importante trabajo de paisajismo en su parte baja. Sin embargo, su eficiencia como edificio ecológico esta puesta en duda por 2 importantes factores, el primero relacionado al gasto de recursos energéticos e hídricos para poder mantener esta vegetación en altura con vida y el segundo debido a las plagas de insectos venenosos nativos del lugar que viven en diversas especies de plantas lo cual supone una gran emisión de pesticidas tóxicos para mantener con vida el aspecto verde del edificio.




 

No hay comentarios:

Publicar un comentario en la entrada